Som selvstendig næringsdrivende fysioterapeut og samtidig en del av den offentlige kommunale helsetjenesten står mange av oss på knivseggen mellom kapitalisme og sosialisme. Mange næringsdrivende blir overrasket når vi forteller at våre inntekter stort sett er styrt av offentlig myndigheter mens våre utgifter følger markedspris, regulert av salg og etterspørsel. Mange pasienter blir overrasket når vi forteller at alle våre investeringer av IT utstyr, treningsutstyr, kompetanseutvikling, feriepenger og sykepenger kommer fra egen lomme. Hvordan skal vi balansere det å tjene til livets opphold og få våre firmaer til å gå samtidig som vi skal kunne ivareta folks helse uten å påføre dem unødvendige kostnader og utgifter?

Forrige uke var jeg på Fredrikstadkonferansen for andre gang. Sannsynligvis som den eneste fra den selvstendig næringsdrivende offentlige helsetjenesten, iallfall så jeg ingen andre fysioterapeuter, fastleger eller spesialistleger. Fredrikstadkonferansen samler mange av byens fremste næringsdrivende, politikere og byråkrater og er et møtested for å knytte nettverk, øke kunnskap og diskutere uformellt med mange av byens lykkejegere i økonomisk forstand. Det å høre suksesshistorier fra næringslivet i byen er svært inspirerende og lærerikt, hele tiden kan jeg plukke opp små innspill som jeg kan ta med meg i vår næringsvirksomhet. Andre ganger blir jeg litt satt ut av at det meste handler om marked, profitt, balanse, organisk vekst og gaselle omsetning. Det menneskelige aspektet blir ofte fraværende, men ikke er det ikke så farlig heller – så lenge bunnlinja er godt over horisontalen.

MSK Klinikken AS ble stiftet i 2011 og hadde en omsetning det første året på 476.000 kr. 7 år senere i 2018 hadde MSK Klinikken AS omsetning på 2.300.000 – en økning på 450% over 7 år. Vi hadde 2 ansatte i 2011 og fortsatt 2 ansatte i 2018. Ikke akkurat en formidabel gasellebedrift å spore. Men samtidig har MSK Klinikken AS og etterhvert Fredrikstad Idrettsmedisin dannet et fellesskap i fysioterapitjenesten og summen av dette og alle leietakere har gjort oss til en arbeidsplass for 10 selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter. Summen av alle de selvstendige næringsdrivende leietakerne gir en total omsetning på 13,8 millioner kroner i 2018 og dersom man legger dette til grunn er det vel mulig at økningen fra 476.000 til 13.800.000 er noe å kjøpe marsipankake for? Muligens også en vekst å kjøpe champagne for?

20% er lønnsom kontrollert vekst sa en av foredragsholderne ved Fredrikstadkonferansen 2019. Dersom man ser på MSK Klinikkens totale leietakere som en bedrift har vi jo faktisk hatt 2900% vekst de siste 7 årene. Men har det vært kontrollert og har det vært planlagt? Absolutt ikke, vekst hos oss styres jo ikke av markedskrefter, styringsrente, oppkjøp, risiko eller emisjoner, vekst hos oss skjer som en konsekvens av kunnskap og tillit. Tilliten som våre pasienter og utøvere gir oss til å dele vår kunnskap med dem, dermed gjøre våre kunder mer kunnskapsrike og dermed igjen styrke vår gjensidige tillitt.

Som en del av den offentlige helsetjenesten og også den private helsetjenesten har vi en plikt til å minske forbruket av helsetjenester og ikke påføre hverken pasientene, sykehusene, fastlegene eller andre unødvendige kostnader og arbeid som ikke gagner pasienten, helseforetaket eller helse Norge forøvrig. Vi blir hele tiden minnet på, både internt og eksternt, på å holde forbruket av helsetjenester lavt, bruke mindre og ikke alltid tror at mer er bedre. Fordi mer er ikke aldri bedre når det gjelder bruk av helsetjenester, i mange tilfeller har økt bruk av helsetjenester faktisk  negativ effekt. Selvsagt ikke negativt for eierne av tjenesten, men derimot for brukeren. Negativt, enda mer i helseforstanden enn i den økonomiske forstanden.

Mange ganger har jeg undret meg over hva som faktisk er verdien av firmaet vårt? Hvor mye er MSK Klinikken AS verdt? Og dersom det er verdt noe som helst – hva er verdiene og hvordan kan de måles? Jeg har forsøkt mange ganger å tallfeste dette, bare i tilfelle en investor kunne tenke seg å gi meg noen millioner. Tallet er umulig å sette. Den fysiske delen av klinikken er jo ikke verdt noe som helst. Ikke en eneste krone. Pasientlistene våre – er de verdt noe? All den tid vi gjør alt vi kan for at de ikke skal være avhengige av oss, senke bruken av helsetjenestene og sørge for at mennesker klarer seg mest mulig på egenhånd. Den dagen de har fått så mye ressurser og kunnskaper av oss slik at de klarer seg selv, uten bruk av helsetjenester, har vi jo faktisk tapt verdi som selskap. Verdien av kunnskapen vårt har vi gitt bort, den har blitt kopiert og den har blitt delt. Blitt tilgjengeliggjort for alle. Helsemessig er det jo kjempesuksess, selvstendig næringsdrivende er det jo helt katastrofe. Eller er det det?

Kunnskapen er vår største verdi. Vår eneste. Menneskene hos oss er den eneste reelle verdien vi har. Uten menneskene og fysioterapeutene er ikke firmaet vårt verdt noe som helst. Ikke en krone. Ikke en dritt. Det er faktisk helt unikt. Helt unikt.
Svein Kristiansen
Manuellterapeut, spesialist i manuellterapi
Daglig Leder MSK Klinikken AS